Annapurna, Himalaja, kuva TG

perjantai 11. helmikuuta 2011

Quel farssi! Eli ekoturismia ja ekoturisteja Intiassa 11.2.2011


Pondicherryssä taas

Saavuimme Pondyyn viime maanantaina. Asuimme ranskalaisessa korttelissa meren rannalla luksushotellissa, Richmondissa. Kaikki on täällä kävelymatkan päässä. Arkkitehtuuri on kaunista, vanhaa, siirtomaa-aikaista ja pieteetillä restauroitua. Täällä asuu vielä ranskalaisia ja turisteina on lähes ainoastaan vanhan isäntämaan kansalaisia. Sen lisäksi kaupunki on täynnä design-putiikkeja, ulkoilmaravintoloita ja ranskalaisia leipomoita ja sitten tietty muutama tamili.


 Täällä Pondyssa on kaiken asteisia ranskalaisia kouluja












Kaupunki on täynnä upeita bougainvilleja


Kaikki on siistiä ja rauhallista, aivan kuin ei oltaisi Intiassa, paitsi jatkuva tööt tööt muistuttaa todellisuudesta. Olemme nauttineet pihveistä, salaateista, macaroneista (Marie Antoinetten lempparileivoksista).

Pondicherryn  ja koko Intian historian kannalta tärkeä henkilö oli Sri Aurobindo. Hän oli Intian ensimmäisiä nationalisteja ja sen lisäksi vapaustaistelija, filosofi, runoilija, yogi ja guru. Täällä Pondicherryssä on Aurobindon ashram, joka on ykai Intian suurimpia ja varakkaimpia.
Sri Aurobindon henkinen yhteistyökumppani oli ranskalainen Mirra Alfassa, kavereille vaan äiskä eli the Mother. Ja Motherin suuri utopia oli Auroville, jossa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia kansallisuuteen, rotuun tai sukupuoleen katsomatta. Hän perusti tämän utopiakaupungin 1968. Tavoitteena on ihmiskunnan yhdistäminen ja luonnon ekologinen hyödyntäminen.

Tässä kaikesta tohkeissaan Teresa pakkasi laukkunsa ja varasi huoneen Tenderness- nimisestä guest housista. Tilasimme taksin Pondicherryn hotellista kohteenamme utopistinen todellisuus. Ja senhän me kohtasimme. Guest housin pitäjä kysyi saavuttuamme paikalle roskaläjien läpi, että onko hän merkinnyt varauksemme ylös. No ilmeisesti ei ollut, kun nimeämme ei löytynyt, eikä myöskään huonetta. Isäntä ehdotti ystävällisesti, että voisimme yöpyä  naapurin bambumajassa ja sitten seuraavaksi yöksi meille löytyisi ehkä huone ja vessassakin voisi käydä jossakin. Tämä oli hiukan liian radikaali ehdotus luksushotellissa asustaneille, ja pyysimme, että josko kuski ajaisi meidät Chennaihin. Kuski siitä soittelemaan, tamilin kielellä tietty ja ilmoitti, että meille olisi huone vapaana Pondicherryssä hyvässä hotellissa eli Richmondissa, josta olimme juuri lähteneet. Tämä oli iloinen yllätys, koska meille oli ilmoitettu, että hotelli on täyteen buukattu ja siksi varasimme huoneen viikonlopuksi Aurovillesta. Kaikki Teresan unelmoimat utopiat ja joogat jäivät ja päätimme palata takaisin Pondicherryyn. Poikkesimme kuitenkin Aurovillen keskuksessa, jotta näkisimme kuuluisan Matrimondial- rakennuksen. Mutta ei, sinne piti anoa passia!  Ja jono oli pitkä ja kuskillamme oli kiire seuraavalle keikalle. Katsoimme pikaisesti näyttelyn ja kaupat ja lähdimme pois.

Järkyttävintä Aurovillessa oli, että ihmiset asuivat hirveissä hökkeleissä ja pressujen alla ja kaikki paikat olivat täynnä roskia. Emme tosin tienneet milloin olimme tamilialueella ja milloin Aurovillen mailla. Ekologinen ajattelu ei tuntunut ainakaan olevan kovin tuttua edes jätteiden käsittelyn kannalta. Kiellot ja rajoitukset eivät tuntuneet kansoja yhdistäviltä, koska poistuimme paikalta käämit käryten.



Loppu hyvin, kaikki hyvin. Nyt istumme olusella hotelli Orientin sisäpiharavintolassa. Ja maanantaina yritämme lähteä biitsikohteeseen Mamallapuramiin.

6 kommenttia:

  1. Jahas, että sellainen utopia-kaupunki. Kyllä noi ransakalaiset hotellit ja sapuskat varmaan kelpaa korvikkeena utopialle.

    VastaaPoista
  2. Voi farssia! Onneksi kuitenkin pääsitte palaamaan hyvään hotelliin, nyt vaan mieli kohti Mamallapuramin biitsejä ja nauttikaa macaroneista (nam!) ja oluesta! :)
    Terkuin, Nina

    VastaaPoista
  3. Kivat on Aurovillen web-sivut kyllä, lupaavalta olis voinut sen perusteella kuulostaa. ;) Harmi että olikin pettymys! Jaksamisia epätoimivuuden parissa! 8)

    VastaaPoista
  4. Elämä on täynnä yllätyksiä. Ikinä ei tiedä, mitä seuraavan nurkan takana lymyää. Siksi se onkin niin jännittävää.

    Enemmän kuin Utopian muuttuminen hökkeleiksi mua kyllä hämmästyttää toi Ranska Intiassa, huolimatta historiasta. Mutta että se on voinut säilyä tollasena kaikki nää vuodet. Taitaa rahaa virrata jostain. Intiassa näköjään on joka lähtöön jotain.
    Hauskaa biitsiä!
    Täällä on 15 C pakkanen. Vuodevaatteet parvekkeella pölypunkkeja poistamassa. Aion viettää lököisän viikonlopun: makoilua, vaikkea biitsejä olekaan näiden lumivuorten alta näkyvisssä.
    terkuin Sirkka L-P:sta

    VastaaPoista
  5. Terveisiä Veso-päivästä tai sen puolikkaasta! Kolmituntinen luento sosiaalisesta mediasta opetuksessa... Käytänkö nyt sosiaalista mediaa, kun seuraan ja kommentoin blogianne?!

    Ainakin minä opin tässä paljon asioita, joista en ole ennen kuullutkaan ja samalla nautin kuvista. Nauttikaa luksusolosta, kun yllätys Annapurnassa olikin vain hetkellinen takaisku. Kaikkea ei voi saada ;) Kippis biitsille! Taidanpa hakea lasin punaviiniä tänne koneelle, kun kirjoittelen juttuja sukulehteemme.
    Kippis, Minna

    VastaaPoista
  6. En voi kuin kiitellä tästä kaikesta Intiatiedosta, jota bloginne ansiosta saan.
    Synttärit meni tosi mukavasti. Kymmeniä vieraita käväisi pe-la.
    Leppoista loikoilua,maukkaita herkutteluja, yllätyksellisiä kokemuksia sekä hyvää vointia teille.
    Sirkka Sastamalasta.

    VastaaPoista