Annapurna, Himalaja, kuva TG

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Varkala Keralassa 16.1.2011

Egyptin lotus eli sininen lotus Eden Gardenin lammessa

Meidän talviloma jatkuu edelleen  biitsillä. Kovalam-biitsiltä siirryimme uuden vuoden jälkeen Varkala-biitsille etsimään ayurvedisiä hoitoja ja hyvää joogaa. Aloitimme ayurveda-hoitolasta eli Eden Gardenista. Hoito alkoi tohtorin tekemällä kartoituksella. Herra kyseli meiltä listan kysymyksiä, joihin oli aina kolme valmista vastausvaihtoehtoa joista valita; käveletkö nopeasti ja määrätietoisesti vai hitaasti ja löysin nivelin vai siltä väliltä. Kysymykset koskivat myös hampaistoa, kakkaa, hiuksia, silmiä (ovatko ne isot vai pienet), hermoja,luonnetta. Toki hän kysyi myös vaivoistamme, jotka kylläkin olimme kerinneet kertoa jo kysymättäkin. Teresa haki helpotusta kuumiin aaltoihin ja nivelrikkoon, Jasmiina hoidatti allergiaa ja iho-ongelmia. Hoidoksi määrättiin, yllätys yllätys,  kokovartalokookosöljyhierontaa joka päivälle. Otimme heti seitsemän päivän setin. Hierontoja tuki myös ayurvedinen ruoka ja lääkkeet, joista emme tiedä, että mitä me kurkkuumme kaadoimme, mutta pahoja olivat. 

 Hoitohuone on tehty miellyttävästä tiikkipuusta. 



Teresan hoitaja, joka oli hyvin pienikokoinen, mutta vahvasorminen.

Teresa sai kuumiin aaltoihin hoidoksi viilentävää voimaitohoitoa, eli koko vartaloa huuhdottiin rasvaisella maidolla, johon oli lisätty jotain lääkkeitä.  Puolen tunnin ajan kaksi hoitajaa kaatoivat tasatahdissa maitoa vartalolle. Ja hoidoissa oltiin alasti. Pikkuisen järkytyimme ensimmäisellä hoitokerralla. Maitohoidoista ei ollut sanottavasti apua, hiki valuu edelleen. Ayurvedan kuuluisin hoitomuoto on ehkä sirodhara, jossa lääkeaineilla rikastettua öljyä valutetaan otsalle. Hoito on todella rentouttava ja muistuttaa Teresan mielestä vaikutuksiltaan meditaatiota. 

Eden Gardenin ympäristö oli jo itsessään erittäin kaunis ja rauhoittava.

Lääkäri laati diagnoosinsa mukaan meille päiväohjelman: aamupala klo 8.00, jonka jälkeen nautimme lääkkeet, hoidot klo 10.00, lounas klo 13.00, jooga klo 16.00 ja päivällinen klo 19.00, jonka jälkeen saatiin toinen lääkesatsi. Aamupala oli makeaa, lounas päivän pääasiallinen ateria ja päivällinen pieni ja kevyt keitto ja leipä yhdistelmä.  Kuulostaa ihanan rentouttavalta ja tehokkaalta!  

Aamupala. Kuvassa näkyy kookoksella höystettyä hedelmäsalaattia, hedelmämehua ja haaleaa yrttiteetä, sekä potilas silmäpusseineen. Potilaalla kädessä tietokone, joka taitaa nykyään jo alkaa kasvaa sormenpäistä.

Hoitolamuotia.



Öljyisistä hoidoista tuli tietenkin ihanan kosteutettu iho, joka yhdistettynä auringon terveellisiin vaikutuksiin oli ennenkokemattoman hienoa. 


Päänsärkyä hoidetaan ayurvedassa ulkoisesti.

Jasmiina sai myös kokea hoitojen negatiivisia vaikutuksia saatuaan hoitajalta virustartunnan, joka aiheutti päänsärkyä ja kuumetta. Kuume nousi voimakkaana hoidon aikana ja jatkui horkkamaisena iltapäivällä. Me pelästyimme kuumeesta tietysti  hirveästi ja aloimme heti kuvitella malaria- ja dengue- vaihtoehtoja. Toisena kuumeisena iltana lähdimme hotellin taksilla yksityissairaalaan kuvitellen, että siellä otetaan verikoe, jolla varmistetaan diagnoosi.  Saimme ensikosketuksen intialaiseen sairaanhoitoon, joka on sairaan halpaa ja tehokasta. Ensiapuun ei tarvinnut jonottaa, tosin jostain syystä  ulkona oli useampi kymmenen ihmistä seuraamassa rugbya telkkarista. Lattiat olivat betonia, seinät olivat täynnä sormenjälkiä ja seinäkirjotuksia. Hygieeninen ja steriili  eivät olleet se ensimmäinen vaikutelma, jonka tästä yksityissairaalasta sai. Lääkärin vastaanotolla tökättiin mittari kainaloon, stetoskooppi selkään ja diagnoosi oli valmis! "Sulla on flunssa." "Aijjaa? Ei malaria tai dengue, on kyllä tosi heikko fiilis?" "Ei. Täs ois piikki." "Ei helvetissä! En mä niin kipee oo!" Sitten haettiin toiselta tiskiltä lääkkeet ja maksettin. Maksoivat kaikkineen kolme euroa, ei lähetetty laskua Eurooppalaiseen. Ja lääkkeet tehosivat, ei ole enää kuumetta! Tai saattoihan se olla ayurveda-lääkkeidenkin vaikutusta, mutta tuskin, sen verran usein myrkyltä maistuvat liemet lensi suun sijaan puun juurelle.

Palmuöljytulien sytyttelyä Eden Gardenissa illan tullen.

Hoitolakäynti oli kokemuksena hauska ja rentouttava, mutta tehokkuudesta ei voi mennä takuuseen. Olisi ollut esimerkiksi hyvä kuulla lääkärin diagnoosia ja lääkkeiden sisältöä, mutta kun kysyimme, että: "mitä tämä on ja miksi minun pitää tätä ottaa?", niin vastaus oli: "se on lääkettä".

Ayurveda-viikon jälkeen siirryimme hakemaan hyvää oloa rannalta ja joogasta. 


Varkalassa ranta on jyrkänteen juurella ja kylä on ylhäällä.


Jyrkänteen yläreuna on täynnä kauppoja, ravintoloita ja hotelleja.

Näköala kantakapakkamme - Little Tibet - terassilta, jossa parhaillaan kirjoitamme myös tätä blogia.


RANTAELÄMÄÄ


Brunaa pyllyyn.


Joogaa ja valokuvausta


Pallot


Viggo Wallensköldiä

Kalastajien saapuessa rantaan kaikki rientävät paikalle.


Tänään tarjolla: blue marlin pyrstöineen etualalla, päällä lepää calamari. Myös red snapperiä, hai, tiikeri- ja taskurapuja, hummeria, king (p)fishiä ja barracudaa.

Joulupukkia käytetään täälläkin myyntivalttina.

Tarjoilija työssään

Riksakuski työssään


Turisti työssään eli obelix ostoksilla ja  intialaisia ruokatauolla.


Varkalassa on niin kuuma, että hattukin syttyy tuleen. Ja muutenkin.


Jasmiinan jalanjäljissä


RANTAELÄIMIÄ

Rapunen


Väsyneet äiti ja vauva


Täällä eläimet saavat elää vapaasti ja kulkea siellä missä ihmisetkin. Toista kuin Kiikan Jokisivulla, jossa soitettiin heti poliisi, kun Ruusan punainen häntä vilahti pellolla.


Olemme ajatelleet jäävämme tänne, ainakin pariksi viikoksi vielä. Olemme nimittäin löytäneet  Santhoshin eli loistavan uuden joogagurun, joka lupasi auttaa meitä parantamaan itse vaivamme vaivalla ja pitkäjänteisyydellä joogan avulla.


Huomenna muutamme gurujimme luokse.
Sri Santhosh Karuna
www.kasiyoga.com


Blogipäivityksemme maksoi 1100 Inr eli 18 € ja sisälsi kaksi annosta momoja, salaatin, munakoisokääryleitä, 1,8 l olutta (kingpisseriä) ja kaksi mojitoa(vahvoja).

13 kommenttia:

  1. Hei

    Kiitos tästä eksoottisen upeasta kuvatarinasta. Hienot kuvat, hieno tarina! Mitä mahtaa tulla tämän jälkeen? Jäättekö gurun luo? Muistan kertomuksia seitsemästä vuodesta joogagurun hoteissa...
    terv. Riitta V.

    VastaaPoista
  2. Voi jukra. Just nyt toivoisin olevani jossakin laukun samoissa matkassanne kulknut kärpänen. Niin mielenkiintoista ja houkuttavan rentouttavaa. Meillä aamulla putsatut lumikäytävät ovat tuiskautuneet umpeen, tuulee pohjaoisesta ja kylmä yrittää pirttiin. Mutta - runkoruusu alkaa pian kukkia hyyskässä ja pelakuut ovat voimissaan, villiviini työntää pienen pieniä lehtiä, joten kevät tulossa tännekin!
    Vaiukuttaa siltä, että viihdytte!

    VastaaPoista
  3. Heippa!

    Olipa kiva nähdä taas teidän viimeaikaisia maisemia ja tunnelmia sieltä kaukomailta :)

    Hoitola vaikutti ihanalta, varsinkin tuo sirodhara-hoito kuulostaa rentouttavalta. Jo noita maisemia katsellessa sielu lepää :) Varmasti upea kokemus!
    Onni onnettomuudessa Jasmiinan kipeys helpotti, eikä kyse ollut malariasta tai denguesta!
    Mukava myös, että löysitte noin hyvän joogagurun! Ottakaa tunneista kaikki irti, rentouttavia joogahetkiä! :)
    Ps. Ihan mahtavia nuo kuvat paikallisten elämästä ja erikoisuuksista :D

    Täällä satelee lunta, mutta keli on onneksi lauhtunut eilisen -23 asteesta -10 asteeseen. Ihana keli ulkoilla! :)
    Kivaa viikonalkua sinne!

    t:Nina

    VastaaPoista
  4. Kiitos taas kivasta blogipäivityksestä. Onpa taas ihanan näköisiä maisemia ja paikkoja löytynyt. Harmi, että Jasmiina sairastui, mutta hyvä ettei sen vakavampaa ja lääkkeillä hoitui..

    Terkkuja.

    Titta

    VastaaPoista
  5. Hei taas pitkästä aikaa tänne blogiin!
    Olen palaillut tietsikan lähettyville parin viikon joululomalta ilman konetta. Eli ei kasva näppikset minun sormista kuten kenties Jasmiinalla. Vaikka viikkohan tässä on jo taas töissä pakerrettu. Kiitos upeasta puvusta! Täytyy viedä kuvan kera ompelijalle, niin saa katsoa sitä yläosaa. Itse en osaa ajatella sitä alkavani näprätä.

    On aivan ihana katsella upeita kuvia ja lukea osuvia tarinoita. Yksi suosikkini oli pallot. Sen rullautuessa näkyviin ruudulla nauroin ääneen. Mielenkiintoisia nuo teidän diagnoosi- ja hoitokokemukset. Mitähän minun kaksi kuukautta kestänyt päivittäinen lämmönnousuni olisi saanut hoidokseen? Vai lähetitkö, Teresa, hoidoissa osan aalloista tänne minulle? Sinne tekisi lämpöön ja ääretöntä horisonttia tuijottamaan mieli. Nauttikaa hoidoista uuden gurun kera!

    T. Minna

    VastaaPoista
  6. Vapaus, aurinko ja lämpö!

    VastaaPoista
  7. Tervehdys tuiskuisesta Sastamalasta, jossa ajoittain pieniä kevään henkäyksiä havaittavissa. Edellisissä kommenteissa jo mainittu moni asia, joihin vain yhdyn tässä. Hieno osa matkaanne tuli taas kuljettua juttujen ja kuvien myötä. Kiitos.
    Antoisia jooga- ym hetkiä.
    Sirkka

    VastaaPoista
  8. Heippa,

    pallokuva on minunkin suosikkini. Samaten Jassun jalanjäljissä-kuva.

    Toni katseli näitä kuvia myös mielenkiinnolla äsken täällä käydessään, kun mietimme, mikä olisi paras paikka ihmisen mennä; Tonin mielestä Ko Tao vai mikä se saari nyt oli, itse mietin vielä... mielessä kevään vapaat...

    Erinomaisen mielenkiintoista, että muutatte gurun luokse. Kohottelen kulmakarvojani.

    Niin, täällä taas ihan yllättäen sataa lunta. Lumi- ja jäävuoret ne vaan täällä komistuvat. Kevään valoa on saatu nauttia eilen täysin siemauksin, 15 asteen pakkasessa.

    terkuin Sirkka

    VastaaPoista
  9. Kiitos matkaraportista? Rohkeita tyttöjä. Matkalla on aina omat riskinsä. Eikä Intia ole poikkeus. Mielenkiintoisia hoitoja. Millainenhan on niiden ja hoitajien historia? Tuokaa mukananne parhaat ja opettakaa niitä täällä meille.

    Rikkaita kokemuksia teille kummallekin
    lumisin terveisin Helena A.

    VastaaPoista
  10. Olipa kiva tutustua matkakertomukseenne ja palauttaa mieleen Etelä-Intian kokemuksia, Ayur Veda Intiassa on varmaan erilaista kuin Euroopassa, jossa olen ottanut parin kolmen viikon kuureja. Silloin minulla ainakin oli tosi kevyt olo. Pää oli koko ajan öljyssä ja öljyn pesinm vasta lähtöpäivänä. Teillä on tosi ihana matka, kunpa voisi olla m ukana! Hyvää jatkoa!

    VastaaPoista
  11. Hei teille!
    Olen kaikesta näkemästäni ja lukemastani sanaton.Kaikki näyttää upealta ja sadunhohtoiselta, voikaa edelleen yhä paremmin ja nauttikaa.
    Päivi

    VastaaPoista
  12. wau!! olipa hienoa tormata teidan blogiin! (nain sen teresan facebook sivulla). luettuani pari rivia olin jo ihan mukana matkalla teidan kanssa.. lieneeko yhteys myos joogan kautta, minakin taalla lontoossa hengittelen..

    t. Vilma Teresan vanha oppilas :)

    VastaaPoista
  13. Terkkuja Intiasta
    Olen parhaillaan Goassa, mutta suurimman ajan talvesta vietän Keralassa. Minulla on ollut onni olla mukana Ayurveda lääkäreiden hoitola ja sairaala projekteissa. Todella opettavaista ja hyvää tietoa koko elämän hyväksi , Ayurveda - elämän tiede.
    Yhteistyötä teen www.ayurgreen.in ja www.ayurgreenhospitals.com lääkäreiden kanssa. Hyvin on mennyt heidän kanssaa jo yli kymmenen vuotta.
    Suomessa aloitimme Ayurveda hoitojakoulutuksen vuonna 2000. www.vedakeskus.fi
    Terkkuja Auringosta ja lämmöstä.
    Intian Kalevi kalevileht@gmail.com

    VastaaPoista