Valaistunut H.H. Dalai Lama
Dalai Lama on tämän pienen kylän - McLeod Ganjin - kuuluisin asukas, joka vetää sekä tiibetiläisiä, että länkkäreitä asumaan ja vierailemaan täällä. No, sehän ei ole mikään ihme, koska hän on jumalallisen myötätunnon ilmentymän, Avalokiteshvaran, ruumiillistuma.
Avalokiteshvaran patsas Dalai Laman kotitemppelissä
Dalai Lama on joka kaupassa ja kuppilassa läsnä, mutta vain kuvina. Olemme olleet täällä Dharamsalassa viikon verran ja His Holines on ollut ruumiillistuneena Delhissä tämän ajan ja tulee kotio vasta marraskuun lopussa. Hänellä alkaa parin päivän opetussessio paikallisille joulukuun alussa.
McLeod Ganji on tällainen pieni kylä Himalajan rinteellä noin 1700 m korkeudessa ja se on osa Dharamsalaa.
Tämä on Tiibetin pakolaisten keskus. Dalai Lama on asunut täällä jo vuodesta 1959, jolloin hän pakeni kiinalaismiehitystä Tiibetissä. Pakolaisia tulee yhä edelleen tänne. Tiibetiläiset ovat sherpojen jälkeen sympaattisimpia ihmisä, joita olemme matkallamme tavanneet. Vai menisivätkö sherpojen ohi, kun ajattelee tiibetiläisten traagista kohtaloa ja miten he silti jaksavat olla positiivisia. Luostareita ja punaisia munkkeja ja nunnia täällä on paljon.
Jasmiinan mielestä nunnat korjaavat luostarin perustuksia ja Teresan mielestä munkit ovat korjauspuuhissa. Kyse oli kuitenkin lapsityövoiman käytöstä, koska teinejä ne oli ainakin. Ehkä ne oli kuitenkin naisia, koska rakennustyömailla täällä Intiassa raskaimmat työt tekee aina naiset ja miehet seisoo kasan päällä kaivamassa nenää tai pallejaan.
Vähintään 108 kumarrusta, joka meistä vaikuttaa lähinnä rankalta punnerrukselta, Dalai Laman kotitemppelin edessä.
Ihana sinitukkainen buddha Dalai Laman istuimen takana. Buddhan molemmin puolin oli sijoitettu kirjakaapit, jotka sisälsivät sanskritista käännetyt buddhan alkuperäiset opetukset, eli 100 sutraa ja tantraa Kagyurin kokoelmista.
Kirjan kansia myytävänä
Dalai Laman kotitemppelialueen kahvila, jossa Richard Gerekin on käynyt ! Cola-kaapin päällä on kuva.
Me emme juoneet colaa, vaan Teresa maistoi tiibetiläisten kansallisjuomaa, voiteetä, ja voi, että maistui suolaiselle. Jasmiina herkutteli inkivääri, sitruuna, hunajajuomalla, ja siitä on tullutkin meidän lempijuomamme.
Temppelialueella istui ihastuttavan näköinen pariskunta munkin kanssa. Menimme pyytämään lupaa kuvata, jolloin munkki hyppäsi pystyyn ja kaivoi kameran esiin ja meidätkin istutettiin penkille kuvattavaksi.
Hienoin Dharamsalan kokemuksista oli vierailu Norbulingka instituutissa. Norbulingka on perustettu joskus 80-luvulla vaalimaan tiibetiläisiä taidemuotoja. Se on korkeakoulutasoinen kuvataidekoulu, jonne on sisäänpääsykokeet. Instituutti muodostuu koulun lisäksi temppelistä, museosta, hotellista, ravintolasta ja myymälästä. Koko aluetta ympäröi kaunis puutarha solisevine puroineen, kiviasetelmineen ja kasveineen.
Temppelin sisäänkäynti. Norbulingkan temppeli on yksi kauneimmista, mitä olemme nähneet.
Maalaukset olivat taidokkaita ja kauniita, sekä seinillä, että thankoissa.
Joku otus kantaa munasia ja simpukkaa.
Thankamaalausopiskelija työssään. Koulutus kestää kolme vuotta, josta ensimmäinen on piirustusharjoittelua ja sitten vasta pääsee maalaamaan. Hyvin klassinen koulutus, siis. Teresa on haaveillut tästä koulutuksesta jo pitkään, mutta vierailun jälkeen on tullut siihen tulokseen, että polvet ei kestä moista koulua. Siellä pitää istua risti-istunnassa thankan ääressä.
Maalausluokka, jossa ei näkynyt yhtään tyttöä.
Kuvanveistoluokasta, jossa taottiin ja valettiin pronssia. Ah, sinne tekisi mieli päästä harjoittelemaan.
Kolmas osasto oli puunkaiverrusta. Ja neljäs oli kuvien ompeluosasto.
Kuvien ompelu oli ryhmätyötä. Tässä on kuvan osien kasaamisvaihe menossa. Alunperin kaikki taiteilijat ovat olleet munkkeja tai nunnia, nyt näimme koulussa vain tämän yhden nunnan.
Viivyimme Norbulingkassa yön yli viehättävässä hotellissa, joka oli sisustettu taidokkailla esineillä ja maalauksilla. Norbulingkan kaupassa meinasimme kadottaa kaikki rahamme, esineet olivat uskomattoman upeita. Teresa osti kuitenkin vain yhden pikku buddhan ja sille puukaiverretun matkakotelon.
Asumme McLeod Ganjissa Green hotellissa. Parvekkeelta aukeava aamunäkymä on tällainen. Suosittelemme!
Jasmiinan synttärikakkunen, joka näyttää mahtavalta, mutta maistui puulta ja sitähän ei syöneet katukoiratkaan!
Keskiviikkona suuntaamme Punjabiin, sikhien Kultaista temppeliä katsomaan, joka sijaitsee Amritsarin kaupungissa. Sieltä lennämme etelään Karnatakan pääkaupunkiin, Bangaloreen, koska täällä Dharamsalassa on niin kylmä, että täytyy pitää villasukkia jalassa ja takkia sisällä:) Valkoiset hiekkarannat, täältä tullaan!
Tervehdys sinne pallon toiselle puolelle! Täälläkin tarvitaan villasukkia: torstaina satoi lunta, joka on pysynyt maassa ja alkuviikoksi on luvattu jopa kymmenkunta astetta pakkasta myös tänne Etelä-Suomeen!
VastaaPoistaOnnea Jasmiinalle, vaikka moni kakku päältä kaunis tai siis ei ole koiraa karvoihin katsominen, vai kuinka se nyt oli - ihanan näköinen kakkunen kuitenkin vaikkei edes koirille kelvannut. Voitee ei kuitenkaan kuulostanut kovin houkuttelevalta.
Edelleen jatkatte satumaisen kauniissa paikoissa kokemusten keräämistä. Uskon hyvin, että Teresan sormia syyhysi päästä instituuttiin oppilaaksi, kun meikäläisenkin rupesi paskartelusormia kutkuttamaan. Vielä minä ennen joulua....
Hyvää matkaa Punjabiin ja edelleen valkoisille hiekoille sinne etelään! Jään odottamaan seuraavaa tilannekatsausta, kun me täällä valmistaudumme huomenna alkavaan koeviikkoon.
Heippa taas,
VastaaPoistaja kiitos hienoista kuvista ja mielenkiintoisista asioista. Onpa se sentään onni, että sitä kuvaveistoa tai metallipakotusta ei tarvitse opetella risti-istunnassa. Toisaalta, voihan se olla niinkin, että siinä risti-istunnassa selkä saa paremman asennon; paha vaan, jos polvet ei kestä.
Täälläpä tosiaan talvi on tullut, jopa Stadiin! Jippii! Kävin eilen hiihtämässä pikku lenkuran Paloheinässä, ja heti tuli sopivan meditatiivinen olo. Sen voi tavoittaa niin monella tapaa, eikö?
Helsingin Rautatieasemalla on pieni Eugene Farellin Intia-aiheinen valokuvanäyttely. Tarina on hauskan yhteensopiva: hän meni tyttöystävänsä ja isänsä kanssa matkalle, kun ei arvannut isän vastaavan myönteisesti matkapyyntöön. Kuvat ovat kyllä paljon surkeempia kuin sun, tietty.
http://www.flickr.com/photos/lensdiarys/
Kyllä olis kiva opetella sitä maalaamista siellä.
toivoo Sirkka L-Pasilasta
Jasmiina oli oikeassa, nunnia olivat. Eihän ne ehdi taidetta harjoittaa, kun pitää olla korjaus- ja remonttihommissa. Tuttu juttu.
VastaaPoistaMutta kuvat olivat taas upeita!!! Kiitos niistä t. Heta
Mahtavia kuvia, olisi upeaa päästä tekemään edes osa tästä reissusta. Unohtumattomia elämyksiä teille.
VastaaPoistaMeidän upea elämys on tämä lumi, kuten kommenteista huomaa. Ihanaa kun on valoisampaa ja vähän pakkasta.
Tuo viimeinen lause valkoisista hiekkarannoista kuulosti liiankin hyvältä.. mäkin haluun :)
VastaaPoistaTitta