Annapurna, Himalaja, kuva TG

lauantai 23. lokakuuta 2010

Star trekkaajat Pokharassa







Olemme ottaneet ajan täällä Pokharassa loman kannalta. Nukumme pitkään, luemme kirjoja, syömme hyvin ja kaikkina päivinä ei ole ollut edes pakollista ohjelmaa. Pokharan must-jutut olivat varjoliitäminen ja Sarangkotille kapuaminen.


Lentopäivää piti hetken aikaa odotella, koska sää täällä on ollut poikkeuksellisen sateista ja pilvistä. Korostettakoon, että vain Jasmiina oli taivaalla. Jeeppi "lentokentälle" lähti täältä meidän hotellin läheisyydestä ja auto ajoi ylös, ylös Sarangkotin huipulle. Sinne, tasanteelle, mäenpäälle levitettiin varjo, laitettiin kypärä päähän ja hypättiin valjaisiin. Ainoa ohje oli, ettei saa nojata taakse, ennekuin käsketään ja pitää vaan kävellä ja sitten juosta mäen jyrkänteen yli. Näin vaan hypättiin tyhjyyteen ja lennettiin.





Yksin ei tietenkään matkaan lähetetty, pilotti oli selässä koko matkan. Täällä on mahdollista myös opetella lentämään varjoilla. Siihen tarvitaan muutama viikko ja iso kasa pennosia. Olisi ihan kiva osata lentää, se oli tähänastisista tavoista hauskin tutustua maisemiin.

Teresan piti kiivetä ylös vuorille nähdäkseen ja kuvatakseen maisemia. Annapurnan lumihuiput näkyvät tänne Pokharan Sarangkot-vuorelle parahaiten Vuoret ovat upeimmillaan ilta- ja aamuauringossa. Lähdimme siis vaeltamaan kohti huippua odottaen toiveikkaasti pilvien häviämistä. Valitettavasti illalla alkoi sataa eli pilviä oli runsaasti. Saimme sentään täysikuun, joka kurkisteli pilvien raosta. Ja pilvethän on täällä jumalaisen upeita!





Kuu illalla
Kuu aamulla


Teresa nousi puoli kuudelta aamulla kuvaamaan maisemia. Ja ihanaa, kaikki pilvet olivat sataneet alas yön aikana ja mahtava Annapurnan vuoristo aukesi eteemme satumaisen kauniina.




Jumalilla on kauniit näköalat

Macchapucchare 6997m aamulla kello 6








Aamiainen taivaassa

Tiibetiläinen leipä hillolla ja munalla




Lentäessä ja vaellellessa saa tuoksutella ihanasti Himalajan yrttejä. Niistä yleisin on iki-ihana pujo, joka saa Jasmiinan sieraimet leviämään ja silmät pullistumaan. Yritä siinä sitten olla reipas trekkari, kun ilmaa pitää jäädä haukkomaan joka toisella askelmalla. Kaikenmoisia muitakin yrttejä löytyy maaseudulla mökkien nurkilta.


Hamppulangan kasvatusta 




Nyt on sadonkorjuuaika ja  myös uuden istutuksen aika samanaikaisesti. Riisiä korjataan, maissia kuivataan, siemeniä seulotaan.

Riisiviljelmiä





Tässä taidetaan viedä  heinää kutuille tai vesipuhveleille









Vesipuhvelien uima-allas

Kaupungissa nämä jalot eläimet toimivat jätteenkäsittelylaitoksena ja katujen miinottajina






Tässä maissinkuivatustelineen alla on yksi harvoista kiinniolleista koirista ja se johtui ehkä siitä, että se on vielä pentu.



Paikallisista olemme parhaiten tutustuneet hauvoihin, koska puhumme sujuvaa koiraa. Niitä saa kuvata ja silittää, eikä ne pyydä palkaksi rahaa, eikä karkkia. Täällä ei taida olla ilkeämielisiä naapureita soittelemassa poliisille koirien takia, koska saavat rauhassa jolkottaa katuja pitkin ja ottaa päivätorkkuja parhaaksi katsomillaan varjopaikoilla.

Olemme retkeilleet vuorien lisäksi myös uima-altaalle ja joogasalillakin olemme käyneet joka päivä. Löysimme uuden joogapaikan, Nepali joogan, joka tukee nepalilaisten naisten koulutusta. Opettajana meillä tosin on notkea (flexible) nuori mies.

Etualalla notkea nuori nainen




Teresa uimassa




Jasu uimassa





Phewa lake

Phewa lake on Nepalin toiseksi suurin järvi ja sen rannalla retkeilemme päivittäin etsimässä hyviä kahvi- ja ruokapaikkoja. Olemme kyllä olleet kerran  järvelläkin soutelemassa ja meillä oli ihan oma tätisoutaja. 

Rantakahviloiden tarjoamaa suurinta hupia on muiden höpönassu-turistien tuijottelu (suu on muistettava pitää hiukan auki tuijotellessa). Paras lajike turisteissa on todelliset trekkarit, jotka tulevat maireasti astellen aamukahville isot klomppokengät jalassa (trekkarislangia, tarkoittaa vaelluskenkiä) +30 asteen helteessä.



8 kommenttia:

  1. Terveisiä täältä viileästä Suomesta! Täällä alkaa talvi tehdä tuloaan, auton ikkunoita on aamujen iloksi saanut alkaa jo skrapailemaan..

    Taivaallisia näköaloja! Onpa kiva taas nähdä ja lukea teidän viimeaikaisia tunnelmia :) Pokhara näyttää sata kertaa viihtyisämmältä paikalta, voi aistia että viihdytte!
    Ei olisi heti tullut mieleen, että sielläkin maailmankolkassa voi törmätä pujoihin :D
    Kivaa viikonloppua toivottelee, Nina

    Ps. Todellisilla trekkareilla on Converset jalassa!

    VastaaPoista
  2. Ihania kuvia taas. Upeita vuorimaisemia. Ja hienoa oli nähdä Teresa uimassa :D.

    VastaaPoista
  3. Mahtavia maisemia. Osaatte todella nauttia olemisestakin. Vaatii melkoista hurjapäisyyttä lähteä noin vain liitelemään, ei onnistuisi meikäläiseltä.
    Melko koleaa alkaa olla. Pipo päähän, lapaset käteen ja lyhtykulkueeseen huomenna. Syysloma mennä hurahti, maanantaina joogailemaan, toki olen yleensä aamuisin tehnyt muutaman asanan.
    Pujohan on erittäin tärkeä kasvi esim. kiinalaisessa lääketieteessä käytettävässä moksahoidossa,joka on vanhempi hoitomuoto kuin akupunktio.
    Kultturin maailmasta ehkä sinua kiinnostaa, että Treen taidemuseon seuraava Vuoden nuori taiteilija on Anna Tuori, täysiverinen maalari kuten lehti asian esittää.
    Pimeä hiipii yhä aikaisemmin, kesäaika päättyy vkon päästä, kynttilöitä poltellaan.
    Nautinnollisia päiviä teille.
    Terv. Sirkka Sastamalasta

    VastaaPoista
  4. Aih oi! Ihanaa! Tahtoo tonne.

    Mutta älkääpä ylenkatsoko tukevia vaelluskenkiä: päinvaston kuin converset, ne suojaavat pikku nilkkojanne vuoriston kivikoissa. Aatelkaa nyt vaan, miten nuijaa olisi niiskuttaa pujojen keskellä kainalosauvojen avulla. Noh, teilläpä taitaa olla ekstreemilajitkin mielessä, lennosta päätellen.

    Meikäläistä vaivaa alkava jäänyt olkapää, nyt eri olassa kuin edellisellä kerralla. Ja samassa kädessä on alkava jännetupin tulehdus. Olen päättänyt olla välittämättä kummastakaan.

    Mielestäni minun oikea paikkani olisis nyt siellä Annapurnan reunalla tallustelemassa, ja päivän päätteksi uimassa ensin Jasun tyylillä ja sitten Teresan tyylillä.

    Ihanaa, että voi haaveilla tässä kotihämärässä, sateen rapsutellessa ikkunalautaa, ja nauttia virtuaalisesti Nepalin ihanuudesta.

    VastaaPoista
  5. Unehtui tosta äskeisestä nimi alta, se oon siis mä, Sirkka täältä länsi-pasilan hämäryydestä.

    VastaaPoista
  6. Moi Sirkka Pasilasta! Kyllä me arvostetaan vaelluskenkiä vuoristopoluilla, mutta aamukahvipöydässä ne on vähän kömpelöt. Mutta ehkäpä joillakin ei ole muita mukana, niin eihän siinä sitten auta muu kuin klompsutella.

    VastaaPoista
  7. Ja vielä Sirkalle Pasilasta: Ikävää kuulla jäätyneestä olkapäästäsi. Siitä on vaikeaa olla välittämättä. Minunkin olkapääni ovat vaivanneet, mutta toivottavasti eivät jäätyneet. En tiedä johtuuko liiallisesta joogasta vai mistä. Olen kuitenkin pitänyt muutaman päivän väliä joogassa, kun en kivuilta kykene moneenkaan liikkeeseen. Reppua pystyn kuitenkin reissussa kantamaan.
    Koita nyt saada kätesi kuntoon, ennenkuin olet täysin toimintakyvytön.

    VastaaPoista
  8. Moi täältä pimeydestä, kello on 7 illalla ja on pilkkopimeää. Ollaaan juuri nautittu Samirin ja Suvin kanssa spontaani myöhänen sunnuntai-ateria ja nyt Suvin kanssa luettiin teidän kuulumisia. Tapsa ja Samir luonnollisesti juovat olutta ja katsovat jalkkista. Oltaisiin mielellämme Suvin kanssa siellä järvellä soutelemassa.
    Ooh,joogaa joka päivä, mikä notkeus siitä tulisikaan.

    VastaaPoista