Annapurna, Himalaja, kuva TG

keskiviikko 13. lokakuuta 2010

11 tuntia, 200 kilometriä



Bussit olivat täpötäynnä. Katoille sijoitettiin poikia ja kuttuja.

Eilen lähdimme Kathmandusta kohti Pokharaa. Valittavana oli joko puolen tunnin lento, tai viiden-seitsemän tunnin bussimatka. Bussimatka on tietysti halvempi vaihto ja valitsimme sen. Matka starttasi klo 7.00 ja meitä kehoitettiin olemaan paikalla 6.30. Tunnollisina turisteina olimme bussissa jo hyvissä ajoin, ettei se vaan jättäisi. Matka starttasi 7.15, kun viimeiset nepalilaiset oli pakattu autoon.



Ruuhkajono kiemurtelee vuoren toisella reunalla.

Kesti noin kaksi tuntia, että pääsimme pääkaupunkialueelta vuoristoteille, joilla matka ei myöskään taittunut kovin joutuisasti. Kaikenkaikkiaan kiemurtelimme teillä 11 tuntia ja kuten otsikosta käy ilmi, niin matka on 200 kilometriä pitkä.

Vauvan kärsivällisyys oli koetuksella, kun silmämeikit levisivät ikävästi.

Valaistuneet nepalilaiset ottivat reissun venymisen todella rauhallisesti. Ainoastaan yllä oleva vauva pikkusen hikoili ja hermoili. Samalla, kun me puhisimme ja vaihdomme kankulta toiselle, niin käytävän toisella puolella istui MASSIIVINEN 2 metrinen ja levyinen, 250 kiloinen "sumopainija". Mies istui tyynenä kuin Buddha Kirilienkon (kuka ikinä onkaan) pelipaita päällä ja hienot mansikanmollukan kokoiset meripihkahelmet ja paksut kultakäädyt ranteissa. Hirvittävän kuvauksellinen, mutta myös niin hirvittävä, ettei uskallettu kuvata. Meidänkin puutunutta persettä lohdutti hieno lounaspaikka, Blue Heaven, idyllisellä paikalla järven rannalla. Papumössöä, vihanneksia ja kanaa sai syödä niin paljon kuin jaksoi ja lounas sisältyi bussilipun hintaan.

Näkymä meidän partsilta aamulla.

Pokhara vaikuttaa juuri siltä, mitä tohtori määräsi. Edulliseen majoitukseen (The North Face Inn) kuuluvat trooppisten lintujen tsirputus ja raitis vuoristoilma, upeita kukkasia ja todella ystävällisiä nepalilaisia. Hotelli on avattu huhtikuussa ja sitä pyörittää nuori pari, jotka asuvat kahden lapsensa kanssa ekassa kerroksessa. Sähköt ei aina iltaisin toimi, mutta sehän ei ole hotellin vika ja saamme tunnelmaa kynttilänvaloista.




Riippuliitäjiä

Tässä me nyt pötkötellään sängyssä ja ihaillaan avonaisesta parvekkeenovesta vuoristomaisemaa ja liiteleviä turisteja ja kotkia. Jasmiina aikoo kanssa lentää. Ainiin, ja toi järvi on tossa parinsadan metrin päässä.

Kaksi lehmää, paikallinen ja länkkäri.

Länkkärilehmät ovat Pokharan katuja tallustelleet vasta muutamia vuosia, mutta kaikesta päätellen se on nykyään suurin elinkeino täällä. Hurja määrä hotelleita ja ravintoloita on tänne pystytetty ja edelleen uusia rakennetaan. Toivottavasti emme täällä tuhoa, vaan autamme säilyttämään.


Pasuunan tai trumpetin kukka

Tänä aamuna menimme reippaasti heti ekaks joogaamaan puoleksitoista tunniksi Om Ashram Familyyn tuossa kadun toisella puolella. Saatiin lempeä aloitus hatha-joogaan. Vinkkinä suomalaisille joogamaikoille: saatiin tunnin lopuksi sekä pää- että jalkahieronta! Keksittiin, että tämä on hyvä tapa osallistua ashrameiden joogatunneille ja samalla välttää niiden sekoilut ja siivoilut siellä. Halpaa tämä lysti ei ole. Puolitoista tuntia (eikä aika ole kuulemma aina vakio, se riippuu meidän kehoista) kustantaa 5 egee per naama. Käydään nyt Omissa aamuisin niin kauan, että edullisempi ja parempi paikka löytyy.


10 kommenttia:

  1. Voi, kun ihanaa ja aivan uskomatonta! Mitä maisemia ja matkakumppaneita! Kiitos värikkäistä kuvailuista: voin sieluni silmin kuvitella sen sumopainijan mollukkarannekoruineen. Ja sainhan niitä kaipaamiani upeita vuorimaisemakuvia: vallan hengästyttää.

    Tekisi mieli päästä sinne teidän seuraksi joogaamaan! Toivottavasti kohtuuhintaisempi paikka löytyy.

    VastaaPoista
  2. Aivan uskomaton näkymä teidän parvekkeelta. Todella eläväisiä kuvia. Pääsette hyvin tutustumaan paikallisten elämään ja tapoihin, kun menette julkisilla kulkuneuvoilla ja sulaudutte heidän yhteisöönsä.

    Titta

    VastaaPoista
  3. kiitos taas. hienoa kun kirjoitatte niin usein :)

    VastaaPoista
  4. Niinkuin moni muukin, niin odotin jo milloin teiltä tulee taas uusia kuvia ja kertomuksia. Ihanaa.

    VastaaPoista
  5. Ihanaa, täytyy minunkin sanoa! Noissa maisemissa sielu lepää jo täältä katsellessa :)
    Ja ihan huippu tuo bussimatka! Monen tunnin bussimatka ei välttämättä kaikkia houkuttaisi, mutta nyt olette taas monta kokemusta rikkaampia.
    Voi että, mistäköhän löytyisi tuollainen joogamaikka tännekin, joka antaisi hieronnankin vielä tunnin lopuksi?! Veikkaan, ettei niitä ihan jonossa olisi..:D
    Nauttikaa täysin siemauksin!

    VastaaPoista
  6. Hyvät sinne!

    Näyttää niin ihkulta, että pakko sanoo: käy kateeks. Käy.

    Oltiin tänään Eduskunnassa. Siellä oli touhu vähän toisenlainen. Mutta joka toinen kyllä vakuutti kannattavansa taide- ja taitoaineita. Se näkee, ken elää.

    Turkoosiin näyt pukeutuneen, Teresa. Onko se jokin meditaatioväri vai mikä häh?

    kysyy Sirkka L

    VastaaPoista
  7. Liikennekaaos johtui ilmeisesti siitä, että täällä vietetään vuoden tärkeintä juhlaa - Dasain - joka on perhejuhla, kuin meidän joulu. Köyhimmätkin ovat säästäneet, että voisivat syödä vuoden ainoan liha-aterian silloin. Kaikki lapset pyrkivät olemaan vanhempiensa luona, koska vanhemmat antavat lapsilleen onnea tuottavan tika-merkin, sen punaisen täplän otsaan. Ilman sitä vuosi saattaisi sujua huonoissa merkeissä. Huomaatte, että ajatus on myös meidän kielessä. Juhlaan kuuluu leijojen lennättäminen, ja sen olemme huomanneet. Kathmandun katot olivat täynnä poikia ja leijoja.

    VastaaPoista
  8. Jahaa! Se leijojen lennättäminen on siis niin laaja ilmiö! Tässähän pääsee vanhingossa sivistymään, kun lukee tätä blogia. Leijapoika-kirjan mukaan ymmärsin yhdistää leijanlennättämisen vain Afganistaniin - ihana kirja muuten.

    Täällä tulee kuulemma tänään lumimyrsky Keski-Suomea myöten, mutta tänne saamme vain vesisateen. No on tätä hienoa syyssäätä jo kestänyt. Talvi antaa vielä odottaa.
    Sirkka L

    VastaaPoista
  9. Upeeta. Ihan hengästyttää, kun näen, miten korkealla olette mahtavissa maisemissa ystävällisten ihmisten maailmassa.
    Olishan se varmaan ihanaa, jos joku joogamaikka hieroisi. Mistähän saatais tänne Sastamalaan? Ihan oikeesti, on mukava saada vinkkejä tähän länsimaiseen jooganohjaukseen, eri asia on, miten ne ovat toteutettavissa.
    Kiitos näistä elämyksistä, uusia odotellen
    Sirkka N.
    P.S.Huomenna Saunaseura menee minimuodossa katsomaan paikallisen teatterin esitystä ja syömään.

    VastaaPoista
  10. Olin tiiatterissa ja syömässä minäkin. Sielläpä Sirkan kanssa tuli puheeksi teidän matkanne, jonka blogin olin jo hetkeksi unohtanut. On pakko yhtyä huokailijoiden kuoroon: hengästyttäviä maisemia ja värejä ja upeita kuvia. Kiitos, että jaatte ne kanssamme!

    Täällä alkoi syysloma. Ilmat ovat kylmenneet, öisin on ollut jo nollakelejä. Mukava suunnistaa lämpöön vielä ennen talvea. Ostin ja lainasin kirjastosta muutaman Egyptin taideaarteista kertovan teoksen, mutta olen kärsinyt, kun niihin ei ole ollut yhtään aikaa tutustua. Tänään asia on korjaantunut.

    Mukavaa jatkoa, ihanaiset reissunaiset!
    Merja

    VastaaPoista